V seriji člankov Joga kot preventiva pred korono, smo govorili o tehniki izpiranja nosu, o moči pranajame - dihalnih vaj in o pomenu in koristih prakse sproščanja - joga nidre. Tema tega prispevka je prehrana. Mogoče se vam na prvi pogled to ne zdi del joge, toda joga je znanost o telesu, umu in duhu, torej je preprosto način življenja. Prehrana in priprava hrane sta razmeroma pomemben del našega življenja, saj v veliki meri določata tudi njegove ostale dele, zato sta jogijsko razumevanje in odnos do prehrane in priprave hrane zelo jasno določena in dobro si ju je podrobneje ogledati.

Če primerjamo različne kulture, lahko hitro opazimo, da je pri vseh odnos do hrane, kuhanja in uživanja podoben in povezan z istimi načeli. Zato takrat, ko govorimo o načelih jogijske prehrane, razumemo, da je tako v tradiciji naših starih mam in non kot tudi v tradiciji stark iz radžastanske pustinje mogoče najti iste korenine in velike podobnosti. Zagotovo se spomnite babičinega neizpodbitnega pravila, da je treba pojesti vse, kar je na krožniku, da se ne jemlje s tujega krožnika in da se kruha ne meče stran. Vse to vključuje tudi jogijski odnos do hrane, spoštovanje tega, kar tvori našo energijo, zdravje, razpoloženje in prihodnost.

ayurveda

Hrana kot preventiva

Kako doseči, da hrana spet postane vir zdravja in dobrega imunskega sistema, ne pa vzrok bolezni? Preprosto. Pripravljajte raznoliko, zdravo, ekološko pridelano hrano, uporabljajte začimbe in zelišča in kuhajte z dobro voljo. Zakaj se reče, da ni jedi, ki bi lahko zamenjala mamine jedi? Razlog je prav v tem, da mama vedno kuha z ljubeznijo do svojih otrok in glavna sestavina take kuhe je kuharičina dobra energija. Tudi sami veste, da se takrat, ko v slabem vzdušju pojeste nekaj, kar je bilo skuhano z nervozo, rado zgodi, da vam jed obleži „kot kamen v želodcu“. Kuhajte z ljubeznijo do tistih, za katere kuhate, med tem ne poslušajte poročil, ne tipkajte po mobitelu, pa bo obrok vir zdravja.

Osnovno načelo joge je vegetarijanska ali veganska prehrana, in to z etičnega vidika pa tudi kot temelj dobrega zdravja. Če še vedno jeste meso, ga ni treba kar takoj opustiti. Lahko pa npr. v tednu uvedete en brezmesni dan, dan zdrave hrane. V svetu je ta pobuda znana že kar nekaj časa in se imenuje „zeleni ponedeljek“. S tem boste svojemu telesu omogočili vsaj en dan počitka brez mesa in hormonov, antibiotikov, slabe prebave in strupov, ki jih včasih tako zaužijemo.

V jogi hrano delimo glede na tri lastnosti. Satvična hrana je tista, ki nam daje energijo, lahkost in svežino misli. Radžas hrana predstavlja aktivnost in nemir (močno začinjena hrana). Tamas, najslabša hrana, pa nas naredi počasne, lene in težke. Vsa predelana hrana, hrana, ki dolgo stoji, in meso imajo 'tamasične' lastnosti, zato se jim je treba izogibati in čim več jesti ekološko pridelano hrano.

Skrivnost zdrave hrane – začimbe

Začimbe in zelišča so obenem tudi zdravilne rastline, ki jih pogosto jemljemo za večjo imunost u obliki kapljic, tablet ali drugih pripravkov. Poleg preventive so koristne tudi za zdravljenje in blaženje raznih bolezenskih znakov. Začimbam bi lahko posvetili še in še besedila, vendar se jih bomo tu lotili praktično, z nekaj začimbami, ki jih vsi poznamo in jih uporabljamo, posebej pa nam bodo koristile v času epidemije covid-19.

1. recept: Timijan (materina dušica)

Timijan ali vrtna materina dušica je že od nekdaj znan po blagodejnem delovanju na pljuča, pomaga pri astmi, težavah pri dihanju in kašlju, pomirja tudi živce. S svojim okusom obogati vse jedi in blagodejno deluje na prebavo.

Navadite se zvečer piti čaj iz timijana, ki ste rahlo osladili z medom in mu dodali limono. Če vam ustreza, dodajte še ingverjev sok. Ingverjev sok dobite tako, da svež ingver naribate in stisnete v roki, da izcedite sok. Timijan lahko dodate v ingverjev sok ali limonado.

Če čaja ne marate, uporabite svež ali suh timijan, ko kuhate paradižnikovo salso in juho, lahko ga dodate fižolovi ali krompirjevi solati ali kateri koli drugi solati ali prikuhi.

 

2. recept: Domači pesto

Bazilika je dobra pri težavah s pljuči, pomaga pri angini in migreni, pomirja živce, odpravlja nemir, mračne misli in nespečnost. Baziliko je mogoče dobiti na tržnici, lahko pa jo vzgojite tudi sami v lončku na okenski polici. O antibakterijskem in protivirusnem delovanju česna ni treba posebej govoriti. Priprava domačega pesta je zelo enostavna. V mešalniku zmeljite šopek bazilikinih listov z morsko soljo, oljčnim oljem, nekaj stroki česna in prgiščem praženih mandljev ali pinjol v homogeno maso. V omako lahko dodamo tudi nariban trdi sir. Skupaj s polnozrnatimi špageti tako naredite hiter in zdrav obrok, lahko pa pesto ponudite tudi z drugimi jedmi.

Preprosto in zlahka, brez veliko truda in znanja pripravimo hrano, ki je vir energije in zdravja. Kuhajte za sebe in svoje bližnje, pozabite na že pripravljeno predelano hrano. Za dober obrok je včasih dovolj že 20 minut.

Joga za dobro prebavo – vadžrasana

1 1 18 1

Dobra prebava je pomemben predpogoj dobrega imunskega sistema in zdravja, pri tem pa nam spet pomaga joga. Za izboljšanje prebave obstajajo vaje, kot je agnisar krija. Tokrat predstavljamo preprostejšo tehniko: Po obroku pokleknite na tla in sedite na pete. Roke narahlo položite na stegna. V položaju vztrajajte nekaj minut ali toliko časa, kot vam ustreza. Ta položaj (asana)  se imenuje vadžrasana.

Sadhvi Anand Puri

Članek smo prevedli s strani Joge v vsakdanjem življenju Hrvaška.

Joga kot preventiva proti koroni: Joga nidra

Joga kot preventiva proti koroni: Pranajama

Joga kot preventiva proti koroni: Izpiranje nosnic

Vsestranski seriji asan: Khatu pranam in Bari Khatu pranam